Proffsvagnar till lantbruket

De större lantbruken och maskinstationerna har börjat intressera sig för ordentliga vagnar med kvalité och finesser. Tiden då gamla lastbilar byggdes om för att passa lantbrukets traktorer verkar vara helt förbi.

Det går att köpa en ny vagn med bakåt tipp och hydraulisk bakläm som lastar upp mot 12 ton för under 100 000 kronor i dag. Då får man boggiaxel, bromsar, stödben och belysning. Önskas bättre kvalité och mer utrustning kan samma lastkapacitet kosta upp mot en halv miljon, men då får man en vagn som kanske kan stanna på gården i mer än en generation.

Farmmac är generalagenter för tyska Krampe, ett fabrikat som ligger i den dyrare klassen, men Krister Wiengren, delägare i företaget säger inte konsekvent att alla ska köpa deras vagn.

– Det beror på hur mycket vagnen ska användas. Kör man bara någon vecka per år räcker det med en billigare konstruktion.

Men Krister tycker att det ska vara balans på ekipaget. Har man en ny dyr traktor bör man ju ha bra grejor även efter.

– I dag är det många lantbrukare som tänker till ordentligt innan investeringarna och ser till att finna mer arbete för de maskiner som ska köpas in. En kvalitetsvagn med rätt utrustning kan användas till mycket och körning även utanför det egna lantbruket.

Big Body 800 är en av de senaste modellerna från Krampe. Det är en kraftfull konstruktion där sidor och botten pressats i ett stycke för ökad stabilitet och hållbarhet. Vagnen har trippelboggi med tvångsstyrning, trycklufts- och hydraulbromsar, ordentlig stege och ruta i fronten, hydraulisk baklucka och kapell.

Den lastar 27,6 kubikmeter struket mått och har en lastkapacitet på maximalt 28 ton.

Den vagn som NilehnTeknik testar har 50 centimeters förhöjning vilket ger 36 kubikmeters lastvolym.

Vagnen är lättkörd och går mjukt på såväl asfalt som åker. Den är konstruerad för marknader där traktorer kan köras upp mot 80 km/h och därmed är det god marginal för våra nya 50.

Boggin är självstyrande men kan styras elektroniskt från förarplats, bra när den ska manövreras där det är trångt.

– Den här vagnen kostar enligt prislistan 620 000 kronor med förhöjning, hydraulisk presenning och fjädrat drag.

En finess är två oljeledningar för returen till tippkolven vilket avsevärt minskar tiden för att släppa ner flaket igen.

Den hydrauliska presenningen är en svensk eftermontering och öppnas från mitten och viks i två delar åt höger respektive vänster. Det innebär att det inte blir några stora vindfång.

När baklämmen öppnas uppåt lyfts presenningen med automatik. Ingen risk för att något ska glömmas bort med haverier som följd.

Vagnen har dessutom hydrauliskt stödben, bladfjädrad boggi och liten spannmålslucka i baklämmen.

– Vi lämnar tre års garanti på Krampe Big Body 800 och leveranstiden är cirka tre månader i dag.

Proffsvagnar till lantbruket

PDF, 5,72Mb