Sopa utan damm

Det vanligaste förekommande är antagligen sopborstar som roterar, men på senare tid finns det alternativ. Fasta borstar att koppla till lastare, redskapsbärare eller truckar är snabbare att använda och dammar mindre.

Vi har testat en sådan borste, Farm Mac Borsten, som tillverkas i Tyskland och säljs via Farm Mac i Sverige.

Den är tillverkad i galvat stål och finns med flera olika fästen. Den testade maskinen hade stora BM. De kraftiga borsten i nylon sitter i sju plus sju rader och byts enkelt ut genom att gaveln lossas genom att två skruvar avlägsnas och därefter dras en borstrad ut och en ny skjuts in.

Borsten testades på asfalt och på betong och gjorde ett bra arbete på båda underlagen. En stor fördel var att vi körde borsten med en teleskoplastare och därmed kan borsten skjutas fram så att föraren får bättre överblick över arbetet.

Körs borsten nära maskinen så syns inte resultatet förrän bakom maskinen.

Vi konstaterade även att flytläge är praktiskt för att få det bästa resultatet, men det är inte nödvändigt för att det ska fungera.

Företaget som tillverkar Farm Mac borsten är tyska Kehrfix och de har flera olika modeller och bredder.

Den testade borsten är 2,9 meter bred och har 14 rader borstar.

Priset är 35 900 kronor inklusive stora BM-fästet.

Vårt test visar att en fast borste av den här typen fungerar bra på plana ytor och har den fördelen att det inte dammar när man rengör. Likaså kopplas borsten och arbetet kommer igång utan att föraren behöver lämna hytten.

Med en hydrauldriven sopvals måste föraren hoppa ut och koppla hydrauliken och eventuellt ställa in nivåhjulen. Fördelen med en sopvals är en intensivare rengöring när det är riktigt smutsigt.

Farm Mac Borsten finns från6 borstrader och 1,25 meters arbetsbredd. En sådan kostar 8 900 kronor.

Med 14 borstrader, som den testade maskinen, men med 4 meters bredd kostar den 42 400 kronor.

Den största har 20 rader borstar och är 4 meter bred.

Sopa utan damm

PDF, 2,58Mb