Guldkant på arbetslivet

Nyligen köpte Urban Wadell traktorn JCB 4220 och flakväxlaren Krampe THL 25. Numera åker han bekvämt och snabbt till grävarbetsplatserna i närheten.

Urban Wad ell driver han sedan några eget med fyra anställda. Markentreprenad med vägunderhåll och kantklippning står för nära hundra procent av arbetet medan skogsarbete är en mindre gren i företaget.

EN VANLIG ARBETSDAG lyfts grävaren upp på den nya flakväxlaren från Krampe so m d ras av en lika ny JCB -traktor. Med en geografisk spridning på några mils radie tar han sig snabbt till arbetsplatsen. Att komma bort ifrån kontoret och vara i fålt är Urbans grej. Med traktorn som går 50 kilometer i timmen dröjer det numera inte länge innan han är på bygget.

- För egen del är det stor skillnad mot förr då jag körde med en dumperkärra. Nu skiljer det bara 5 -10 minuter i jämförelse med en bil, när jag åker till arbetet längs dåliga landsvägar.

REDAN 2012 började Urban Wadell sukta efter en JCB -traktor. Problem med att registrera dem sköt dock fram köpet till 2017. Anledningen att valet föll på JCB stavas komfort.

I vanliga fall hoppar och studsar man fram i en traktor. JCB har luftfjädringar och hytten är lika bekväm som i en lastbil. Nu blir jag mindre trött av att åka och mår bättre i kroppen.

MED EN LUFTFJADRAD KRAMPEVAGN som klarar ett högt lasttryck är det inte heller någon match att flytta grävmaskinen och schaktmassor i jobbet. Av cirka l 800 körda timmar har ekipaget bara stått still ett dygn på grund av en kärvande luftventil. Urban är nöjd över servicen och som första köpare av vagnen i Sverige blev han också bjuden till Krampes fabrik i Tyskland.

- Det var fantastiskt häftigt att få se en fabrik som Krampes. Sedan hälsade tekniker och servicechefen på mig i Sverige. Jag har fått upplevelsen att vara viktig fast att jag bara är en liten kund.

AVEN OM AFFÄREN BLIVIT DYRARE än tänkt har Urban Wadell ökat sina maskiners användningstimmar och det är ännu för tidigt att säga om investeringen slår väl ut.

- Framöver vill jag behålla samma storlek och den här sortens arbeten. Vi skulle kunna växa med ett par anställda men jag tycker att det här fungerar ganska bra.

TEXT Daniel Arnfjel